Pop-art

Geschiedenis

Pop-art is een stroming in de moderne beeldende kunst. Hij is ontstaan in het Verenigd Koninkrijk en in de Verenigde Staten (Amerika). In beide landen ontstond deze stroming tegelijkertijd, namelijk in het midden van de jaren 60. De naam ''Pop-art'' is een afkorting van het begrip ''popular culture'' (poplulaire cultuur). Het kunstwerk van 'Richard Hamilton', dat je hieronder ziet, wordt gezien als het begin van de pop-artstroming. In deze collage zijn alle verschillende dingen aanwezig die je later in de pop-art kunstwerken terug kunt zien.
Picture
Kunstwerk Richard Hamilton: '' Just What Is It That Makes Today's Homes So Different, so Appealing?'' (''Wat maakt de huizen van tegenwoordig zo verschillend, zo aantrekkelijk?'')

Pop-art was een kunststroming die ontstond uit een gevoel van vrijheid. De Pop-artkunstenaar vond zijn inspiratie (zijn ideëen) in de media. Daarbij kun je denken aan bijvoorbeeld stripverhalen, advertenties en beelden van beroemde personen en filmsterren uit kranten en tijdschriften. De kunstenaars namen artikelen uit de supermarkt en massaproducten zoals kleding, voedsel in blik, andere etenswaren zoals hamburgers en huishoudelijke apparaten (bijvoorbeeld een koffiezetapparaat of een strijkijzer) als voorbeeld voor hun kunstwerken. Kunstenaars brachten deze voorbeelden sterk uitvergroot in beeld, herhaalden de voorwerpen in een kunstwerk of gaven de voorwerpen een vreemde kleur. Deze Pop-art beelden kwamen allemaal voort uit de consumptiemaatschappij. Dit betekent dat de mensen steeds welvarender werden en steeds meer en steeds nieuwere producten konden kopen. De Pop-art liet beelden zien uit het dagelijkse leven waar je eigenlijk nooit bewust naar kijkt. Een voorbeeld daarvan is een schuursponsje dat als voorbeeld gebruikt wordt voor het maken van een kunstwerk.
Pop-art is het bekendst geworden door een groep kunstenaars uit de Verenigde Staten, met name uit New York. In de Verenigde Staten veroorzaakte deze stroming een grote schok. Volgens verschillende mensen kwam dit door de slechte smaak die de kunstenaars hadden voor kunst. Veel mensen waren verbijsterd. Toch waren erg ook veel mensen die bewondering hadden voor de kunstwerken.
De moderne kunstwereld vond de Pop-art maar niets. Zij vonden dat de Pop-art de moderne kunst belachelijk maakte. Toch is de Pop-art een zeer bekende kunsstroming geworden.

Om je een kort beeld te geven van de verschillende kenmerken van de Pop-art, zetten we ze hieronder even op een rijtje:
  • Figuratief: Figuratieve kunst is kunst waarin herkenbare onderwerpen of voorwerpen worden afgebeeld.
  • Speels gebruik van de symbolen van de Westerse consumptiecultuur. (voor betekenis van consumptiecultuur zie ''consumptiemaatschappij.)
  • Humor en ironie: spotten met iets.
  • Gebruik van producten uit het dagelijkse leven.
  • Vergroting en herhaling van voorwerpen, gebruik van ongebruikelijke materialen.
  • Een collage-achtig uiterlijk.
  • Geen persoonlijk handschrift van de kunstenaar.
  • De kunstenaar maakt soms gebruik van ''ready-mades'': kant-en-klare, bestaande voorwerpen.
Picture