Kunstwerken 


Andy Warhol 

Picture
Andy Warhol begon in de jaren 60 met het maken van kunst over alledaagse voorwerpen. Hij startte met het op groot formaat schilderen van beroemde Amerikaanse producten.  Hier zie je hoe hij een soepblik tot een waar kunstwerk omtovert. Campbell's (soepfabrikant) werd wereldberoemd door het logo dat Andy Warhol voor op het soepblik maakte. Deze soep wordt sindsdien bijna overal ter wereld verkocht. Dit werk kwam in zijn eerste grote tentoonstelling in Los Angeles te hangen. De serie bestaat uit tweeëndertig verschillende soorten afbeeldingen, die alleen verschillen in de naam van de soep; Tomatensoep, kippensoep, aspergesoep, etc. Op de expositie werd dan ook nogal wisselend gereageerd, maar Andy werd er wereldberoemd mee en ontwikkelde er zijn latere stijl uit.

Picture
Nadat Marilyn Monroe in 1962 overleed, maakte Warhol een grote serie portretten in zeefdruk van haar.  Zij zijn allen gebaseerd op maar een oude foto, maar voorzien van verschillende kleuren. Ook deze portretten zijn wereldberoemd geworden. Later maakte hij ook van andere beroemde personen zulke zeefdrukken, tegenwoordig kun je zelfs je eigen zeefdruk laten maken. Het materiaal waar Andy Warhol dit op deed was linnen, papier maar ook hout. Met dit schilderij zette Andy Warhol de trend voor zijn eigen kunst als massaproduct (product wat in grote hoeveelheden wordt verkocht).

Picture
Dit schilderij maakte Andy Warhol tussen 1981 en 1982. Kenmerkend aan dit schilderij voor de stijl van Andy Warhol is dat hij gebruik maakt van een alledaags voorwerp: een mes. Het schilderij heet dan ook ''Knives'', wat Engels is voor het woord ''messen''. Ook de kleuren die Andy Warhol hier gebruikt zijn opvallend en kenmerkend voor zijn stijl. Hij maakt gebruik van de kleur roze, wat sterk afsteekt tegen de zwarte achtergrond. 

Roy Lichtenstein

Picture
''Flatten ... sand fleas''  is het eerste belangrijke kunstwerk dat Roy Lichtenstein maakte in deze nieuwe stijl. Hij maakte dit in 1962 en het kwam in het ''Museum of Modern Art'' te hangen.  Roy Lichtenstein maakte hier voor het eerst gebruik van comic-strip en cartoonfiguren. Hij gebruikte hierbij primaire kleuren, zoals rood, geel en blauw. Hij schetste vooral met zwart. 
Picture
Dit werk van Roy Lichtenstein, dat ''M-Maybe'' heet, is in 1965 gemaakt. Het hangt nu in het museum van Ludwig à Cologne in Duitsland. In deze strip zie je goed terug hoe Roy Lichtenstein werkt met de stippenstructuur. De huid van de vrouw is met een stippenstructuur gemaakt. Dit komt ook in de achtergrond terug. 

Picture
Dit kunstwerk heeft Roy Lichtenstein in 1963 gemaakt. Het heet ''Whaam!'', zoals je op de afbeelding al ziet. Dit werk wordt gezien als een van zijn bekendste, mooiste en opmerkelijkste werken. Dit schilderij is een tweeluik en hij is erg groot. Hij is 1,7 meter lang en 4 meter breed. Het schilderij beeldt een gevechtsvliegtuig af, dat een racket afvuurt op een vijandelijk vliegtuig, met een rood-gele explosie als gevolg. De afbeelding valt op door het gebruik van de zwart-omlijnde gele letters. Het schilderij hangt nu in het '"Tate Modern'' museum in Londen, Engeland. 

Peter Blake 

Picture
Hier zie je de voorkant van het album van de Beatles, ''Sergeant Pepper Lonely Hearts Club Band''. In de jaren 60 was deze band enorm beroemd en ook nu zijn nog veel mensen fan. De voorkant van dit album is ontworpen door Peter Blake in 1967. Peter Blake maakte nog een aantal andere opvallende hoesontwerpen voor muziekalbums. Het ontwerp voor het album van the Beatles is ongetwijfeld het beroemdste hoesontwerp wat hij gemaakt heeft. Ondanks dat hij er maar 200 Britse ponden voor kreeg, achtervolgt dit werk hem nog steeds. Kenmerkend voor dit werk en het algemene werk van Peter Blake is dat hij hier gebruik heeft gemaakt van populaire muzikanten. 
Picture
Dit werk van Peter Blake dat in 1961 is gemaakt, wordt ''Self portrait with badges'' genoemd. Vertaald naar het Nederlands betekent dat: ''Zelfportret met badges''. Badges zijn kleine buttons die je op kunt spelden. Peter Blake heeft hier zichzelf geschilderd, in een spijkerbroek en een spijkerjas. Verder draagt hij Converse (All-Stars) schoenen en heeft hij een album van Elvis in zijn hand. Peter Blake geeft zichzelf zo weer omdat hij in zijn jeugd tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft moeten evacueren (onmiddellijk verhuizen). Op deze afbeelding laat hij zien dat hij trots is op Amerika, door de badges en het album van Elvis Presley. 
Picture
Dit werk van Peter Blake heet ''The Meeting or Have A Nice Day Mr Hockney ( De Ontmoeting/vergadering of , een mooie dag toegewenst Mr Hockney ). Hij heeft dit tussen 1981 en 1983 gemaakt. Hij heeft dit gemaakt met olieverf op doek. Dit schilderij laat een ontmoeting zien tussen drie vrienden, die alle drie schilders zijn: Howard Hodgkin (links), Peter Blake (midden) en David Hockey (rechts). Peter Blake laat in dit schilderij het verschil zien tussen de mensen uit Californië (op de achtergrond) en de mensen uit Groot-Brittannië (Engeland). De mensen uit Engeland zijn heel netjes gekleed en de mensen uit Californië (Verenigde Staten) hebben maar weinig kleding aan.