Achtergrondinformatie kunstenaars.

Biografie Andy Warhol

Warhol werd in 1928 geboren in Pittsburgh, Pennsylvania, Verenigde Staten. 
Al heel vroeg zagen ze dat hij talent had voor het maken van kunst. Hij kon namelijk goed tekenen.
Eerst studeerde hij commerciële kunst aan de “Carnegie Institute of Technology in Pittsburgh".
Toen hij was afgestudeerd verhuisde hij in 1949 naar de wereldstad New York. Hier werd hij al snel een succesvol illustrator (iemand die tekeningen maakt) in de reclame- en tijdschriftenwereld. Hij maakte in New York voornamelijk reclame voor schoenenzaken en ook ging hij platenhoezen illustreren.
In de jaren ’60 begon Warhol schilderijen te maken van bekende Amerikaanse producten zoals bijv. Campbell- soep en Coca-Cola. Hij ontwierp het verpakkingsmateriaal hiervan.

Andy Warhol heeft later The Factory opgericht, een kunstfabriek (studio) waarbij aan de lopende band kunst verscheen. Hij gebruikte hiervoor de zeefdruk techniek om de massaproductie op gang te brengen. 

 Andy Warhol gebruikte vaak bestaande foto's, die hij bewerkte.
Daarnaast maakte hij in The Factory ook films. Na een latere verhuizing werd The Factory, The Office genoemd. 1966 was het hoogtepunt voor Andy Warhol; Hij was beroemd en kwam steeds met nieuwe ideeën.

Op 22 februari 1987 overleed Andy Warhol op 58-jarige leeftijd.

Picture

Biografie Roy Lichtenstein


Lichtenstein is geboren in New York in 1923. Hij studeerde aan de "Art Students League" en daarna aan de "Ohio State University". Van 1943 tot 1946 zat hij in het leger. Daarna ging hij weer terug naar Ohio om daar verder te studeren en les te geven.

In 1951 komt Lichtenstein terug in New York. Hij ging terug naar zijn oude studie waar hij zijn master’s diploma behaalde. In dat jaar had hij ook zijn eerste tentoonstelling met alleen schilderijen van hemzelf. In 1960 leerde hij een groep kunstenaars kennen die hem in contact brachten met de Pop imaginery . Hij had een nieuwe passie gevonden: het herwerken van strips op een komische manier. Hij herwerkte zowel Disney-strips als popeye en superman. Met reclameplaatjes beelde hij consumptie-artikelen en dingen uit het huishouden uit.

In de jaren ’60 leerde hij het werk van Andy Warhol kennen.
De tijd tussen de jaren 70 en 90 besteedde hij vooral aan het maken van nieuwe werken en het uitproberen van nieuwe kunststromingen. Er werden veel tentoonstellingen van zijn werk georganiseerd en zo had hij een bloeiende carrière (goed lopende baan). Hij spoorde vele andere kunstenaars aan nieuwe kunststromingen te ontdekken en/of de popart verder uit te werken en alsmaar te moderniseren (nieuw of modern maken).

Hij overleed op 29 september 1997 in New York.


PicturePeter Blake werd geboren op 25 juni 1932 in Dartford (Kent).

Hij is een Engelse kunstenaar en maakt schilderijen,collages en grafieken. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Popart in Engeland.

Peter Blake studeerde van 1946 tot 1951 aan de school voor kunst en techniek in Gravesend en daarna aan het Royal College of Art in Londen. Een van zijn docenten was de Britse voorloper van de popart, Ruskin Spear, en Blake realiseerde zich dat hij dingen uit zijn dagelijkse omgeving als onderwerp kon nemen, die hij goed kende en waar hij van hield. Zoals bijvoorbeeld worstelaars,plakplaatjes en populaire muzikanten. In 1964 werd hij docent aan dit bij deze opleiding. 

Blake ontwikkelde in de late jaren ’50 een eigen stijl die veel overeenkomst had met popart. In 1960 had hij zijn eerste tentoonstelling. Zijn schilderstijl was plat ( geen ruimtelijke illusie).

Door deel te nemen aan de Young Contemporaries-tentoonstelling in 1961, waar zijn werk naast dat van
David Hockney en R.B. Kitaj hing, werd Blake al vroeg in de jaren '60 herkend als een van de interessantste kunstenaars in de opkomende Britse pop-art beweging
Picture